ІНФОКОМ, ТОВ

ІНФОКОМ, ТОВ

(ТЗОВ ІНФОКОМ)

Адреса: м. Львів, вул. Хлібна, 1
Телефон: +38 (032) 2234818
Факс: +38 (032) 2329121


Про горизонтально направлене буріння (ГНБ)


Установлення трубопроводів для інженерних комунікацій, водопостачання, газу чи інших потреб у більшості випадків це прокладання підземних трубопроводів. Традиційний (траншейний) метод установки труб часто може бути дуже руйнівним і має різноманітні обмеження, тому протягом останніх 15-ти років наші інженери, використовують метод горизонтально-направленого буріння (ГНБ), про який коротко розповімо у статті.


Що таке ГНБ?


Це метод безтраншейної установки трубопроводів і кабельних систем під землею вздовж заданого шляху за допомогою вузькоспеціалізованої бурової установки та навігаційного обладнання. Цей підхід до прокладання труб забезпечує відмінний спосіб їх встановлення, в той час як звичайні методи відкритим способом (напр. екскаватором) видаються неможливі та не практичні (або й екологічно небезпечні). Даний спосіб є надзвичайно виправданим особливо в містах та населених пунктах чи там, де різні перешкоди (залізниці, водойми, будівлі) заважають установці трубопроводів звичайним методом, у випадку проведення якого це може відбитися на великих витратах і збільшенні часу проведення робіт.


Основні кроки процесу горизонтального буріння полягають в наступному:


1) За допомогою мобільної бурової установки робиться “прокол” під поверхнею землі, оминаючи задані перешкоди (як наземні, так і підземні) зазвичай на глибинах 2...15м і довжиною від декількох метрів до кілька сотень метрів а то й 1-2км. Наша фірма "Інфоком" має можливість затягувати труби із діаметром 32мм-355мм на довжину до 300м. Тут слід наголосити що за допомогою навігаційного обладнання бурова головка може проходити по кривій лінії, оминаючи перешкоди під землею (існуючі труби, комунікаційні мережі, каналізація), проходячи під або над ними.
2) Після того як бурова головка виходить в іншій точці де планується вихід труби, головку заміняють розширювач для збільшення діаметру буріння та вертлюг із приєднаною трубою.
3) Бурова установка затягує трубу у зворотньому напрямку - прокладання завершене.

 

Схема ГНБ

При використанні безтраншейного методу замовник економить значні кошти на прокладання труб, а також суттєво коротший термін виконання цих робіт створює додаткові можливості. Крім того, вплив на навколишнє середовище мінімальний і ГНБ не несе ніякої загрози ні для громадськості ні для оператора та працівників.

Переваги горизонтально-направленого буріння у порівнянні із екскаваторним викопуванням траншей дуже великі та очевидні, тому тепер ГНБ є популярним методом для прокладання труб; а робоча зона обмежується точками входу і виходу, які не потребують проміжних колодязів, і створюють лише мінімальні грунтові розриви, тому що бурове обладнання працює на поверхні, без потреби розкопок грунту.
Труба прокладається без пошкодження полотна доріг, газонів, залізниць, при цьому немає обмежень в пересуванні автотранспрорту, залізничних перевезеннях чи річках.